Afgelopen maandag 7 oktober is ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ gestart.
Projectleider Sandra van Kampen: ‘Prachtige aftrap van ons project ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ maandag in de Moestuin in Utrecht. Met 55 gedreven boeren, producenten, horeca-ondernemers, winkeliers, bestuurders en beleidsmakers in de zaal, kwamen er minimaal 150 matches tot stand van mensen die zaken met elkaar kunnen doen of op een andere manier iets aan elkaar hebben. Op naar een stevige lokale voedselbeweging in de provincie Utrecht en omstreken! Met dank aan
Drees Peter van den Bosch voor zijn hoop dat het goed komt met lokaal voedsel, aan burgemeesters Laurens De Graaf en Ruud van Bennekom voor hun bestuurlijk gewicht, aan ondernemers Huub van der Maat, Giel Smits, Edith Spruit en @Tobias Jansen voor het kijkje in hun keuken. En aan projectleiders Marianne Karstens, Linette Mak en voor de samenwerking. En natuurlijk aan alle bezoekers en producenten voor hun nimmer aflatende betrokkenheid bij het regionaler maken van ons voedselsysteem. Samen komen we verder. En nu door!’

Our Human Nature was erbij en vond het een fijne en waardevolle bijeenkomst. Wederom veel geleerd over wat er allemaal anders kan in de voedselketen, met dank aan meerdere sprekers en andere deelnemers. Er is nog een wereld te winnen qua duurzaamheid en verkorting van de keten. En het goede nieuws is dat er heel veel gebeurt wat dat betreft.

Even wat ontwikkelingen en visies die die avond gedeeld zijn. Onderaan les je ook kort wat Our Human Nature doet aan het bevorderen van lokaal voedsel:

De commissie Verdienvermogen is met een rapport gekomen en stelt: ‘Iedereen moet meedoen aan kringlooplandbouw’. ‘Oud-gedeputeerde Hester Maij bood maandagavond het advies van de Taskforce Verdienmodel aan. De werkgroep denkt dat het mogelijk is kringlooplandbouw rendabel te ontwikkelen, maar dan zal de overheid een duwtje in de rug moeten geven’. Lees meer op:

https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2019/10/Iedereen-moet-meedoen-aan-kringlooplandbouw-481702E/

Drees Peter van den Bosch, een van de oprichters van Willem & Drees:

‘We zijn zo’n 11 jaar geleden begonnen. In het begin waren we heel blij dat we in de schappen lagen van Jumbo. Liep best aardig, al waren we meer de extra spiegeltjes en kraaltjes, we hadden nog niet de ‘harde, onmisbare’ plek. Dan blijkt dat je snel overgeleverd bent aan de grillen van het inkoopbeleid van zo’n gigant. Wij hadden bv de pastinaak die goed liep, was nieuw in de winkel. Maar juist toen die goed liep, ging hij eruit. Voortaan kochten ze die bij The Greenery’.

‘In een korte keten heb je bewegingsvrijheid. Er zit kracht in regionale allianties. En er zijn nog wel duidelijke uitdagingen:

  1. Mismatch qua schaal: grootte van boer en kleine schaal afzetmarkt.
  2. Paradigmawissel is nodig in balans tussen vraag en aanbod. Niet alle eten is dan meer zomaar beschikbaar. Flexibel zijn is nodig. Leven naar seizoen.’

‘Boerschappen is in dat licht een mooie formule: ‘Dagelijks rijdt Boerschappen langs tientallen boeren in de regio en maakt hier boodschappenboxen in verschillende variaties van. De boeren waar wij mee samenwerken zijn kleinschalig, hebben onmetelijk veel liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Deze liefde gaat ver, en eindigt bij de puurste en lekkerste Boerschappen die wij dagelijks voor jou ophalen.’
Drees Peter van den Bosch: ‘de tijd is rijp, grote kans voor korte ketens. Het is meer timingdiscussie.Grote ketens verantwoordelijk maken.

Giel Smits, ondernemer van Plus supermarkt De Meern die veel lokaal voedsel aanbiedt:

‘Lokaal voedsel is speerpunt in onze aankoop. Bij alle assortimenten is een deel lokaal. Bewerken van de consument is wel nodig: het hoofd is anders dan portemonnaie. Bv lokale aardbeien moeten wel echt anders zijn, lekkerder, tastbaarder wat verschil is. Voldoen aan Haacp wel cruciaal, anders naam snel geschaad. Minder keus bieden helpt lokaal. Wees onderscheidend’.

Tobias Jansen, chef-kok restaurant het Lokaal Amersfoort

‘Wij bieden steeds een kaart o.b.v. het lokale aanbod. Daar komt veel bij kijken, maar het werkt.’

John van Duursen, co-founder van Wijland:

‘De huidige problemen (m.n. dat korte ketens nu nog vaak meer kosten met zich meebrengen door andere schaalgrootte) moeten we niet oplossen in de keten. Maar erbuiten, dus maatschappelijk. Want de grote keten heeft verborgen kosten, zoals meer vervuiling. Wat heeft impact op de keten? Nu is het altijd nog prijs, prijs, prijs. Terwijl het juist gaat om waardecreatie en true costing > true pricing. Wie gaat dit regelen? Implementatie is lastig.’

En wat doet Our Human Nature met lokaal voedsel?
Ik noem twee dingen:
1. Allereerst zijn we bezig voedselbossen te realiseren, zoals op de Utrechtse Heuvelrug.  Ik heb in de meeting het punt aangekaart dat voedselbossen in elk geval voor de provincie Utrecht lastig passen in hun beleid. Want zij zijn van mening dat iets óf landbouw is, óf natuur. Dat herkenden meer aanwezigen. Tijd om te laten zien dat dat anders kan.
2. Met de methode/het platform AgroWiki (nu in voorbereiding) willen we vraag en aanbod aan lokaal voedsel slimmer bij elkaar brengen. Lees hier meer.

Marnix Lamers